خرید زندگی

تنفس ۶ روز هوای آلوده طی شهریورماه

تنفس ۶ روز هوای آلوده طی شهریورماه

به گزارش خرید زندگی، بر مبنای اطلاعات ثبت شده در ایستگاه های سنجش کیفیت هوای تهران، تعداد روزهای آلوده طی شهریورماه سالجاری شش روز بود که هوا در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت و ۲۵ روز در وضعیت قابل قبول بود.



به گزارش خرید زندگی به نقل از ایسنا، آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان داده است شهریورماه سال جاری شهروندان تهرانی روزهای آلوده بیشتری را نسبت به شهریورماه سال قبل تجربه کرده اند.

وضعیت هوای تهران در سومین ماه تابستان ۱۴۰۱ و مقایسه آن با سال قبل نشان داده است که در شهریورماه سال قبل ۲۸ روز هوای قابل قبول به ثبت رسید که این عدد سال جاری به ۲۵ روز کاهش پیدا کرد. در شهریورماه سال ۱۴۰۰ تنها سه روز هوای تهران در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت که این وضعیت سال جاری به شش روز رسید.

آلاینده شاخص هوای مردادماه سال ۱۴۰۱ هم مانند شهریورماه سال قبل ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود و هوای تهران ۱۹ روز با این آلاینده شاخص آلودگی هوا را تجربه نمود. ۱۱ روز از شهریورماه سال جاری هم آلاینده شاخص ازن و تنها یک روز دی اکسید نیتروژن بود.

کمینه شاخص ثبت شده برای آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون عدد ۷۵ و بیشینه آن عدد ۱۰۳ را نشان داده است. کمینه و بیشینه شاخص برای ازن هم ۸۷ و ۱۱۴ بود.
وضعیت آلودگی هوای تهران طی سال ۹۷ تا ۱۴۰۰
آمار شرکت کنترل کیفیت هوا تهران نشان داده است کیفیت هوای تهران طی شهریورماه ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال ۹۹ تعداد روزهای آلوده کمتری را داشت چونکه کیفیت هوای تهران طی شهریور سال قبل ۲۸ روز در وضعیت قابل قبول و سه روز ناسالم در شرایط برای گروههای حساس قرار داشت. آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون علت آلودگی هوا طی تمام روزهای آلوده شهریورماه این سال بود.

شهریورماه سال ۹۹ هم غلظت آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در هوای تهران طی ۱۶ روز از حد استاندارد فراتر رفت. به صورت کلی هوا در شهریورماه این سال ۲۸ روز در شرایط قابل قبول و سه روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس بود.

طی سومین ماه تابستان سال ۹۸ تهرانی ها تمام ۳۱ روز ماه را هوای قابل قبول داشتند. آلاینده شاخص دراین بازه زمانی دور روز ازن، یک روز ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون و ۲۸ روز ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بود.

همچنین شهریورماه سال ۹۷ ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ۲۸ روز و ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون طی سه روز آلاینده شاخص بود االبته میانگین کیفیت هوا در تمام ۳۱ روز در شرایط قابل قبول قرار داشت.
ذرات معلق کمتر از ۲.۵ و ۱۰ میکرون چیست؟
به گزارش خرید زندگی به نقل از ایسنا ذرات معلق کوچکتر از ۱۰ میکرون درشت ترند و نسبت به ذرات معلق کوچکتر از ۲.۵ میکرون کمتر وارد بخش های تحتانی سیستم تنفسی می شوند و به صورت جزئی خطر کمتری دارند ولی در غلظت های بالا و در قیاس با حد مجاز می توانند مشکلات زیادی به لحاظ بهداشتی و زیست محیطی به دنبال داشته باشند.

به طور کلی عمده ترین منابع انتشار ذرات معلق هم احتراق سوخت (مانند سوزاندن زغال سنگ و چوب)، خودرو های دیزلی فاقد فیلتر دوده، فرایندهای صنعتی و کشاورزی و انتشار از خودرو ها است. ذرات معلق عمدتا در ماه های سرد سال کیفیت هوا را تحت تأثیر قرار می دهند. مطالعات علمی مختلف در رابطه با ذرات معلق نشان داده است که قرار گرفتن در معرض این آلاینده سبب بروز مشکلات زبادی می شود. مرگ زودرس در مبتلایان به بیماری های قلبی و ریوی، بروز حملات قلبی غیرکشنده، ضربات قلب نامنظم، مبتلا شدن به سرطان ریه، تشدید آسم، کاهش عملکرد ریه و افزایش علایم تنفسی مشکلاتی است که آلودگی هوا برای سلامت انسان بوجود می آورد.
آلاینده ازن چیست؟
ازن هم آلاینده ثانویه ای است که در صورت افزایش شدت تابش و نور مستقیم خورشید و بالا رفتن دما و البته وجود برخی آلاینده های دیگر نظیر اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار، تولید و در هوا منتشر می شود و به همین علت در ایام گرم سال شاهد افزایش غلظت این گاز هستیم. هر چه از شدت گرمای هوا کاسته شود، غلظت این گاز هم کمتر می شود. پیش سازهای آن VOC ها یا همان ترکیبات آلی فرار و ناکس هستند. خودرو های دیزلی، موتورسیکلت های فرسوده و بخارات بنزین پیش سازهای ازن هستند همینطور استفاده از سوخت های غیر استاندارد در نیروگاه ها و پالایشگاه ها می تواند در افزایش غلظت ازن نقش داشته باشد. علاوه بر این آلاینده ازن سبب کاهش عملکرد ریه و افزایش علایم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماری های ریوی می شود. ازن در مرگ ومیر زودرس هم اثرگذار است.
اما و اگرها در رابطه با آلاینده دی اکسید نیتروژن
دی اکسید نیتروژن (NO۲) از آلوده کننده های مهم هوا به شمار می روند. دی اکسید نیتروژن گازی استمرئی با رنگ قهوه ای مایل به زرد یا قهوه ای مایل به قرمز که طی فرایندهای پیچیده اتمسفر به ذرات معلق نیترات (NO۳) تبدیل می شود و همچون اکسید نیتریک یکی ازآلاینده های اصلی مه دود است. این گاز در شهرها به دلیل فعالیتهای انسانی ازغلظت بالایی برخوردار می باشد.

این آلاینده سبب تحریک چشم و قسمت های عمقی ریه ها، ایجاد سوزش در ریه ها همینطور باعث کاهش میزان مقاومت سیستم تنفسی در مقابل بیماری هایی مانند آنفولانزا می شود. تماس با دی اکسید کربن در غلظت بالا سریعا باعث سرفه و درد قفسه سینه می شود و به دنبال مواجهه با اکسیدهای نیتروژن در مدت کوتاهی احساس ناراحتی، سرفه، مشکل شدن تنفس، درد قفسه سینه، احساس سرما، تب، تهوع و استفراغ عارض می شود. این عوارض امکان دارد چندین روز تا چندین هفته تداوم داشته باشند. در بعضی موارد امکان دارد فرد کامل بهبود یابد اما در مواردی هم امکان دارد عوارض پیشرفت کند و به مرگ منجر شود.
شاخص کیفیت هوا چیست؟
شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم بندی می شود. بر طبق این تقسیم بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا سالم یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروههای حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرآفرین است.

گفتنی است در هوای پاک که با رنگ سبز نشان داده می شود، شرایط کیفیت هوا مناسب می باشد و خطری برای سلامت انسان ندارد. در هوای سالم که به رنگ زرد شناخته می شود، کیفیت هوا قابل قبول و غلظت آلاینده ها کمتر از حدی است که بر سلامت انسان تأثیر منفی داشته باشد اما در هوای ناسالم برای گروههای حساس که به رنگ نارنجی نشانه گذاری می شود، مقدار AQI بین ۱۰۱ تا ۱۵۰ قرار می گیرد که در نتیجه آن گروههای حساس اثرپذیری بیشتری از آلودگی هوا خواهند داشت.

در هوای ناسالم که به رنگ قرمز است، کلیه افراد جامعه در معرض مخاطرات ناشی از آلودگی هوا قرار می گیرند و حتی امکان دارد گروههای حساس گرفتار عوارض شدیدتری شوند. افزون بر این در هوای بسیار ناسالم که به رنگ بنفش نشان داده می شود و عدد AQI بین ۲۰۱ تا ۳۰۰ قرار می گیرد، احتمال بروز عوارض جدی برای سلامت افراد جامعه افزایش خواهد یافت.




1401/07/01
14:39:26
5.0 / 5
356
تگهای خبر: بهداشت , تولید , سفر , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
خرید زندگی