خرید زندگی

شرایط پرداخت مهریه در صورت تدلیس و دروغگویی در نكاح

شرایط پرداخت مهریه در صورت تدلیس و دروغگویی در نكاح

تدلیس نقطه مقابل دروغ بوده و به معنای پنهان كردن و كتمان كردن چیزی است كه اقرار به آن لازم بوده و الزام حقوقی و قانونی توسط وكیل خانواده را دارد.


نکاح یک عقد  مقدس در نظام های دینی و حتی غیر دینی است که مورد توجه ویژه قانونگذار قرار گرفته و بنیان زندگی اجتماعی را تشکیل می دهد. با این حال این امر مقدس در برخی از موارد دستخوش اقدامات ناشایستی قرار می گیرد و ارزش و اعتبار آن را زیر سوال می برد.

در این مقاله علاوه بر تعریف و تشریح دروغ و تدلیس در نکاح به تاثیر آن بر پرداخت و یا عدم پرداخت مهریه خواهیم پرداخت.

دروغ و تدلیس به چه معناست؟

همه ما با واژه دروغ به خوبی آشنا هستیم. دروغ به معنای اقرار به چیزی و بر خلاف واقع است با این حال، تدلیس نقطه مقابل دروغ بوده و به معنای پنهان کردن و کتمان کردن چیزی است که اقرار به آن لازم بوده و الزام حقوقی و قانونی توسط وکیل خانواده را دارد.

دروغ و تدلیس می توانند اسباب وقوع یک عقد، اعم از عقد نکاح و غیر نکاح را فراهم آورده و فرد مقابل را ترغیب به امضای قرارداد کنند.

این اعمال را در قالب عقد نکاح بررسی نموده و به مهمترین سوال پیش آمده در این خصوص برای فریب خوردگان چنین افعالی، یعنی تاثیر آن بر مهریه خواهیم پرداخت.

دروغ در عقد نکاح به چه معناست و چه تاثیری بر عدم پرداخت مهریه دارد ؟

دروغ در نکاح خود با عنوان شرط صفت بیان می شود. زمانی که یک فرد شرط خاصی را در طرف مقابل، پایه اساسی وقوع عقد نکاح می داند و پس از وقوع عقد نکاح به عدم وجود شرط مذکور در طرف مقابل پی می برد، حق فسخ نکاح را با استناد به عدم شرط صفت دارد.

شرط صفت ممکن است در ضمن عقد بیان گردد و  یا متباینا عقد را بر پایه آن انجام دهند. به گونه ای که اگر شرط مذکور در طرف مقابل وجود نداشته باشد، عقدی صورت نمی گرفت. از جمله مهمترین شروط صفت صورت پذیرفته، انتساب یکی از طرفین به خانواده ای سرشناس و یا اشتغال به شغلی خاص است.

در صورتی که شرط صفت واهی از جانب مرد صورت پذیرفته باشد، وی علاوه بر پرداخت مهریه با راهنمایی وکیل مهریه ، متحمل حبس از 6 ماه تا دوسال می گردد و همسر وی نیز قادر به فسخ نکاح خواهد بود.

تخلف از شرط صفت در خصوص باکره بودن زن و تاثیر آن بر مهریه

ابتدایی ترین شرط صفت شناخته شده در عقد نکاح ، شرط باکره بودن زوجه خود است و در صورت اثبات عدم باکره بودن زن برای مرد پس از وقوع عمل زناشویی، زن باید تفاوت مهریه دوشیزه باکره با زن غیر باکره را به همسر خود پرداخت نماید.

در صورت خودداری زن از چنین اقدامی، دادگاه و به دنبال دادخواست مرد، مهریه زن را به قدر معلوم و با توجه به شرایط زن غیرباکره مشخص می نماید. این تدلیس، تبعات دیگری از جمله مجازات کیفری را به دنبال خواهد داشت که نیاز به مشاوره با وکیل طلاق توافقی دارد .

تدلیس در عقد نکاح به چه معناست و چه تاثیری بر عدم پرداخت مهریه دارد؟

تدلیس به عنوان نقطه مقابل دروغ، ترک فعلی را شامل می گردد که طرفین در زمانی پیش از عقد نکاح، موظف به ابراز آن بوده اند. منظور از تدلیس عدم ذکر هر گونه عیب حادث و یا قدیم است که در زمان وقوع عقد نکاح وجود داشته و علاوه بر اینکه صحت زندگی زناشویی را دچار مشکل می کند بلکه طرف مقابل در صورت اطلاع از آن تن به ازدواج نمی داند. خیار تدلیس حق فسخ نکاح را برای طرف مقابل ایجاد نموده و وی می تواند با استناد به آن، عقد مذکور را منحل کند.

تدلیس ممکن است هم از جانب مرد و هم از جانب زن صورت گرفته باشد.

-    تدلیس از جانب مرد: عدم اقرار به یکی از عیوب موجود که در ذیل بیان شده اند باعث وقوع تدلیس در عقد نکاح شده و زوجه حق فسخ عقد را خواهد داشت. این عیوب عبارتند از:

1.   عنن

2.   خصاء

3.   مقطوع بودن آلت تناسلی

با توجه به اینکه هیچ گونه رابطه جنسی در چنین مواردی صورت نمی پذیرد، زوجه می تواند به محض اطلاع از شرایط فوق، عقد نکاح را با راهنمایی وکیل نفقه فسخ نماید. با این حال نمی تواند مهریه مقرر شده را مطالبه کند مگر در خصوص عیب عنن و آن هم نصف از مهریه را.

-    تدلیس از جانب زن: عیوب ذیل در زن، در صورتی که قبل از آمیزش جنسی مشخص گردند، حق فسخ عقد نکاح را بدون پرداخت مهریه، برای مرد به دنبال دارد. این عیوب عبارتند از:

1.   قرن

2.   جذام

3.   برص

4.   افضاء

5.   زمین گیری

6.   نابینایی از هر دو چشم

در صورتی که مرد پیش از نزدیکی با همسر خود، به یکی از عیوب فوق پی ببرد، می تواند عقد نکاح را فسخ نموده و زن نیز حق مطالبه مهریه را نخواهد داشت.

-    عیوب مشترک زن و مرد: عیب جنون در زن و مرد مشترک بوده و در صورتی که دیگری به وجود چنین امری در طرف مقابل خود پی ببرد، می تواند درخواست فسخ نکاح دهد. با این حال اگر جنون بعد از عقد نکاح رخ دهد، تنها حق فسخ را برای زن به دنبال دارد و مرد نمی تواند با استفاده از حق فسخ، عقد نکاح را منحل نماید.

بنابراین می توان چنین نتیجه گیری نمود که فسخ نکاح بر اثر تدلیس، فسخ مهریه را نیز به دنبال دارد مگر در خصوص عیب عنن در مرد. ذکر این نکته نیز حایز اهمیت است که اسقاط حق زن بر دریافت مهریه زمانی رخ می دهد که هیچ گونه رابطه زوجیت واقعی میان طرفین به وجود نیامده باشد.

وکیل امید شاه مرادی از طریق شماره 09123939759 مشاوره حقوقی رایگان  به تماس گیرندگان ارائه می دهد.

1398/11/23
00:52:40
5.0 / 5
4602
تگهای خبر: رپورتاژ , اجتماعی , زندگی , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
خرید زندگی