معاون شهردار تهران تاكید كرد
گسترش حمل و نقل پاك راهبرد اصلی مدیریت شهری
به گزارش خرید زندگی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، گسترش حمل و نقل پاک به ویژه دوچرخه و مترو را راهبرد اصلی مدیریت شهری خواند وگفت: برای رسیدن به دو هدف مهم کاهش ترافیک و آلودگی هوا، نیازمند ادامه دو رویکرد توسعه سامانه های حمل و نقل پاک و اولویت دادن به پیاده محوری و پرهیز از خودرومحوری هستیم.
به گزارش خرید زندگی به نقل از ایسنا، سید مناف هاشمی در حاشیه برگزاری آیین پایانی جایزه خشت طلایی با ابراز خوشی از این که برنامه های توسعه دوچرخه سواری در شهر تهران مورد توجه هیات داوران جایزه بین المللی خشت طلایی نیز قرار گرفته، اظهار داشت: گسترش دوچرخه سواری در شهر تهران یکی از راهکارهای اساسی است که با ترویج استفاده از آن به عنوان یک مد حمل و نقلی پاک می توان بر کاهش مشکلاتی مثل مصرف سوخت های فسیلی، انتشار گازهای گلخانه ای، ترافیک و در نتیجه کاهش آلودگی هوا و آلودگی های صوتی و بصری و تضمین سلامت شهروندان اثرگذار بود.
وی ادامه داد: باتوجه به سیاست کلان مدیریت شهری که دادن فضای بیشتر به انسان ها و پیاده محوری در شهر است، پیشبرد هماهنگ مدهای حمل و نقلی، گسترش حمل و نقل پاک، تکمیل مترو، خرید اتوبوس و موتورسیکلت برقی، جایگزینی و نوسازی ناوگان فرسوده و ترویج استفاده از سامانه های غیرموتوری به ویژه در سفرهای با مسافت کوتاه از برنامه هایی است که در معاونت حمل و نقل در حال اجراست.
وی افزود: هدف نهایی ما افزایش تعداد دوچرخه سواران و حجم سفر با دوچرخه در شهر است. می خواهیم با تشویق به سفر با دوچرخه، در شهروندان تغییر رفتار ترافیکی ایجاد نماییم. امروز در تهران حدود ۲۵۰کیلومتر مسیر دوچرخه سواری به وجود آمده و شاهد برگزاری همایش ها، کمپین های مختلف و... در حوزه دوچرخه سواری هستیم. حالا سهم سفر با دوچرخه به یک درصد نزدیک شده و با اجرای دقیق برنامه ها طبق سند توسعه دوچرخه سواری، می خواهیم این میزان را به ۱.۵درصد در سال ۱۴۰۱برسانیم.
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود به کسب مقام دوم پروژه مطالعات تعیین معابر مستعد برای اجرای طرح پارک حاشیه ای در پنجمین دوره جایزه جهانی خشت طلایی اشاره نمود و افزود: مدیریت پارک حاشیه ای در شهر تهران با دو هدف توزیع عادلانه پارک خودرو بین شهروندان و کاهش تقاضای سفر درون شهری اجرائی می شود.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با اشاره به اهمیت ساماندهی پارکینگ های حاشیه خیابان ها اظهار داشت: با اجرای کامل طرح پارک حاشیه ای در تهران، حاشیه خیابان ها با قوانین و مقررات صحیح و عادلانه مورداستفاده شهروندان قرار می گیرد؛ در صورتیکه قبل از این، گاهی یک جای پارک به مدت یک روز اشغال می شد.
مناف هاشمی با اعلان اینکه اجرای طرح پارک حاشیه ای در مناطق مرکزی تهران در حال انجام می باشد، اضافه کرد: برای هوشمندسازی فضاهای پارک خودرو سه شرط را مد نظر قرار می دهیم؛ یعنی فضاهای جای پارکی هوشمندسازی می شوند که در بازه های زمانی متغیر، میزان تقاضا بیشتر از عرضه باشد. از طرفی، کمتر از ۵۰ درصد فضای پارک، مسکونی باشد؛ یعنی اماکن غیرمسکونی در آن معبر بیشتر وجود داشته باشد و همین طور این طرح تنها در خیابان های اصلی و جمع کننده و نه خیابان های محلی اجرائی می شود.
طبق گزارش روابط عمومی معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، برندگان پنجمین دوره جایزه جهانی خشت طلایی در هفت محور مشخص شدند که پروژه توسعه دوچرخه سواری سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در محور زیست پذیری شهری توانست بالاتر از پروژه های «پارک طبیعی ساند« از کپنهاگ دانمارک و «پارک صد ساله چلالنگ کورن» از بانکوک در تایلند در مقام نخست قرار بگیرد. همین طور پروژه مدیریت مکانیزه فضاهای پارک حاشیه ای نیز در بخش نوآوری، فناوری و شهر هوشمند، بعد از پروژه «شهر در دسترس» از گدنیا در لهستان، توانست نظر هیات داوران این جایزه بین المللی را جلب کرده و به مقام دوم برسد.
در پنجمین دوره جایزه جهانی خشت طلایی، ۵۴۱ اثر شامل؛ ۲۴۵ اثر داخلی و ۲۹۶ اثر خارجی از ۱۹۴ شهر و ۵۸ کشور حضور داشتند که سازمان حمل و نقل و ترافیک توانست دو جایزه از هفت محور این جایزه را از آن خود کند.
منبع: خرید زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب